9 Ekim 2007 Salı

Şarapta Berraklaşma



Şaraplar genellikle mayalanma süreci bitmeden kendilerini temizler. Mayalanma bitmeden bir ay önce parlakça berrak şaraplar elde etmek aslında olağandır. Eğer birkaç kupalık bir şarabın berraklaşması yavaş görünüyorsa panik yapmayın, mayalanma tamamen bittikten birkaç hafta sonra berraklaşma çabucak gerçekleşecektir. Berrak bir şarabın her zaman atılacak ufak tortuları olduğunu akılda tutmak oldukça önemlidir, öyleyse, içindeki son katışkıları ve belkide görülmeyen maya buğularını atsın diye zaman vermek için şarabı kristal berraklığına geldikten sonra en az bir ay bekletmek en iyisi olacaktır. Eğer bu yapılmazsa, az miktarda bir tortu şişelerde oluşacaktır ve şarabı bardağa döktüğünüz zaman bunlar çalkalanıp şarabı bulandıracaktır. Böyle bir olay felaket anlamına gelmez, çünkü tortu yeniden yatışacaktır, belkide bir gece içinde ancak bu şişeyi bir kenara koymanız anlamına gelir. Tüm mayalanma bittikten sonra şarabı (eğer tamamen kristal berrak olmamışsa) tortuları geride bırakarak bir başka kaba boşaltmak en iyisidir. Daha sonra, şarap nihayet kristal berraklığına ulaştığı zaman şişelere boşaltılmalıdır. Bu boşaltım, bizim adlandırdığımız gibi, küçük bulanıklıklardan çabucak kurtulunmasına yardım eder.

Hiç yorum yok: