30 Ağustos 2007 Perşembe

EVDE ŞARAP YAPIMI

EVDE ŞARAP YAPIMI
Mümkün olduğunca kaliteli seçtiğiniz üzümü saplı veya sapsız iyice ezin ve bir bidona doldurun. Üzerini bir tülbent veya benzer bir örtü ile kapatın sinek, böcek gibi yabancı madde girmesin.
Her gün bir defa elle karıştırın. 7-8 gün bu karıştırm işlemini tekrarlayın. Daha sonra bidonda oluşan üzüm posasını suyundan ayırın. Kalan üzüm suyunu bidonun içinde hava almayacak şekilde kapagını kapatın. Bidonun üstüne bir çeşme muslugu takmanızda gerekebilir, kapak ilede bu işi yapabilirsiniz. Bidonun üstündeki musluğa veya kapağa bir bahçe hortumu takın ve hortumun ucunu içi su dolu bir şişenin içine yerleştirin. Fermante işlemi esnasında ortaya çıkan gaz hortum aracılıpı ile suyun içine gelerek çıkacak ama havanın içeri girmesine izin vermeyecek. Fermante olayı yaklaşık 20 gün sürecektir. Kaynama bittikten sonra 25-30 gun daha bekleyerek bidondaki şarabı dibindeki çamurdan ayırın. Şarap içmeye hazırdır. Afiyet olsun.

şarap nasıl yapılır

"İyi üzümden kötü şarap yapabilirsiniz ama kötü üzümden iyi şarap asla yapamazsınız".

Trakya bölgesi için Eylül ayının başı ortalama bağ bozumu dönemi. Bu dönemden önce Hoşköy, Mürefte, Şarköy ve Tekirdağda'ki üreticilerle irtibat kurup istediğiniz miktarda üzümü almanız mümkün.

Üzümleri aynı akşam imece usulü ile tek tek saplarından ayırıp büyük ağzı geniş battal boy kovalara topluyorum. Benim şarap yapımında karşılaştığım en zor kısım bu işlem ama dostlarla beraber oldukça neşeli bir uğraş haline gelebiliyor. Daha sonra kovaların içinde ezme işlemi başlıyor ( bu iş için özel çizmeler kullanıyorum ).

Yaklaşık 1 saat süren bu aşamadan sonra genellikle ertesi gün kabuk ve şıra birlikte kendiliğinden fermentasyona başlıyor. Dışardan herhangi bir maya katmıyorum üzümün kabuğu üzerindeki doğal mayaların % 90 başarılı bir fermentasyonu sağladığını okuduğum bir çok kaynakta gördüm.

Ayrıca bazı doğal mayaların fermentasyonun ileri aşamalarında aktif hale gelerek şaraba daha komplex aromalar kazandırdığı yönünde görüşler mevcut.

Bu ilk fermentasyonda en önemli iki husus cibre olarak adlandırılan kabuk ve çekirdeğin şıra üzerinde şapka şeklinde kurumasını önlemek ve sıcaklığın 35 - 36 C'yi geçmemesini sağlamak. Bu amaçla günde 2-3 kez karıştırmak veya cibreyi altta kalacak şekilde bez çuvallar içinde ağırlık kullanarak batırmak.

Bu ilk fermentasyon süreci sıcaklığa bağlı olarak 1 hafta 10 gün sürebiliyor. İlk fermentasyonun bittiğini cibrenin şıra içinde yüzeye çıkmadığı zaman olarak kabul ediyorum. Daha sonra şırayı ayırıp 25 litrelik cam damacanalara aktarıyorum. Karanlık ve nispeten soğuk bir ortamda damacanaların ağzına lastik tapa ve cam çubuktan kendim yaptığım fermentör başlığı takarak 2. fermentasyon sürecine geçiyorum. Bu şekilde gaz çıkışı devam ederken oksijen girişini önlemiş oluyorum. Gene ortam sıcaklığına bağlı olarak bu süreç yaklaşık 2-3 hafta sürebiliyor. Bu arada damacana dibine tortu birikmeye ve gaz çıkışı azalmaya başlıyor. Gaz çıkışı tamamen bitince Potasyum meta bi sülfit kullanarak ( ki oranı aşağıda verdiğim web sitesinde bulabilirsiniz) damacanaları sifonla aktarmaya ve dipteki tortuyu almamaya çalışıyorum.

Bu ilk aktarmadan itibaren olgunlaşma süreci başlıyor. Ben damacanalarımı Bolu'da ki köy evime taşıyarak kışı bir çeşit soğuk stabilizasyonu sağlamaya çalışarak bekletiyorum. 2. ve 3. aktarmalar yaza kadar dipteki tortunun alınması şeklinde sürüyor. Bu arada meşe aroması kazanmalarını istediğim damacanalara Eminönü'ndeki fıçı imalatçılarından temin ettiğim fıçı yapımından artan meşe çubukları katıyorum. Sonuçta en az 6 ay dinlenip olgunlaşan şarabı Potasyum meta bi sülfit ile çalkaladığım şişelere sifonlayıp yurt dışından getirttiğim mantar tıkayıcı ( corker ) ve Eminönü'ndeki balık av malzemeleri satan dükkanlardan temin ettiğim mantarlar ile kapatıyorum. Etiketleri ise hazırlamak işin en keyifli parçası Adobe Photoshop'ta hazırlayarak dijital print merkezlerinde kolayca bastırıp işlemi bitiriyorum. Görüldüğü gibi işlem son derece doğal ve basit ancak bunun ötesindeki ayrıntılar ancak deneyerek edinilebileceğiniz konulardır ve bir kez başladınızmı işin aslında en güzel ve sizi her sene yeni bazı modifikasyonlara iten keyifli kısmıdır. Bu arada istemeden sirkeleşen şaraplarınız için ( ki her zaman bu tür sonuçlar olabilir ) bu aralar grubumuzda popüler konulardan biri olan balzamik sirke şeklinde değerlendirebilirsiniz. Yukarıdaki yöntemle 4 senedir yaptığım şaraplar hala bozulmadan kalabildiler.

Kaynak:http://www.hayyam.com/konuklar/akin-candanin-evde-sarap-yapma-metodu.php